Vlaanderen trakteert met premies voor elektrische auto’s

De Vlaamse regering heeft in de recente Septemberverklaring aangekondigd dat er een flinke premie klaarligt voor iedereen die in 2024 een fonkelnieuwe of knusse tweedehands elektrische auto wil aanschaffen. Dit is niet zomaar een premie, maar een regelrechte jackpot, die kan oplopen tot wel 5.000 euro. Deze stimuleringsmaatregel richt zich op modellen in het lagere prijssegment, met een prijskaartje van minder dan 40.000 euro. 

Hoeveel je krijgt?

Stel je koopt in 2024 een gloednieuwe elektrische auto. Wel, dan krijg je een riante premie van maar liefst 5.000 euro. In 2025 wordt dit bedrag een tikje minder: 4.000 euro. En tegen 2026 zit je nog steeds goed in je elektrische auto met een premie van 3.000 euro. Maar wacht, er is meer goed nieuws! Zelfs als je je droom-EV tweedehands koopt, kun je nog steeds rekenen op die premie. De bedragen hiervoor variëren van 3.000 euro in 2024 tot een nog steeds mooie 2.000 euro in 2026. In totaal trekt de Vlaamse regering volgend jaar maar liefst 20 miljoen euro uit voor deze groene impuls.

Het doel

Een van de belangrijkste doelen is om mensen zonder bedrijfswagen te overtuigen om de overstap naar elektrisch rijden te maken. Op dit moment komt minder dan 10% van de verkochte elektrische auto’s in Vlaanderen bij particulieren terecht. Maar met deze premie verandert dat hopelijk! Ook non-profitorganisaties en deelautodiensten kunnen ervan profiteren. De shift naar duurzamere mobiliteit krijgt hierdoor dus een sterke boost!

Lydia Peeters verduidelijkt

Minister van Mobiliteit Lydia Peeters zet de puntjes op de i: de afname van de premie in de komende jaren is slim gepland, om te matchen met de verwachte prijsdaling van elektrische voertuigen. Deze stapsgewijze verlaging zorgt ervoor dat elektrisch rijden toegankelijk en betaalbaar blijft, terwijl fraude wordt voorkomen. Het enige wat je hoeft te onthouden, is dat je je nieuwe elektrische bolide niet binnen de drie jaar mag doorverkopen.

Welke auto’s komen in aanmerking?

Laten we het even hebben over de elektrische bolides die je met deze premie kunt aanschaffen. In België zijn er op dit moment 25 elektrische auto’s met een prijskaartje van minder dan 40.000 euro. Denk aan compacte stadsauto’s en SUV’s. Dankzij deze premie wordt die prijs nog leuker. 

Elektrische auto’s in Vlaanderen

Hoewel elektrische auto’s de Vlaamse wegen veroveren, komt de groei voornamelijk van de bedrijfswagenmarkt, waar fiscale beleidsmaatregelen inzetten op elektrische voertuigen. Maar laten we eerlijk zijn, voor de gemiddelde particulier kunnen de prijskaartjes en beperkte actieradius van sommige modellen een drempel zijn.

De nieuwe premie is als een sleutel die de deuren opent naar elektrisch rijden voor iedereen. Het beloont niet alleen de particulier die in 2024 en daarna in hun elektrische rijdromen investeren, maar het zal ook de groei van de elektrische auto-industrie versnellen en bijdragen aan een duurzame toekomst voor Vlaanderen.

Als trotse installateur van slimme laadpalen in Vlaanderen, kunnen wij niet wachten om jou te helpen bij het opladen van je nieuwe elektrische wagen. Samen zorgen we voor een groenere, schonere en duurzamere toekomst op de Vlaamse wegen. Benieuwd hoe Vlaanderen je steunt bij de aanschaf van een slimme laadpaal? Je ontdekt het hier.