Laadpalen fiscaal aftrekbaar?

De populariteit van elektrische auto’s zit nog steeds in de lift. Maar ook het aantal laadpalen bij particulieren en bedrijven blijft groeien. Dat je jouw volledig elektrische bedrijfswagen 100% kan aftrekken, dat wisten we al. Maar wist je dat er ook subsidies zijn verbonden aan het installeren van een laadpaal? In dit artikel bespreken we de verschillende fiscale voordelen waarvan particulieren en bedrijven kunnen genieten bij het installeren van een laadpaal in België.

Laadpalen fiscaal aftrekbaar in 2023? Afbeelding van wallbox copper SB laadpaal


Meer laadpalen thuis en op het werk

Je merkt het vast ook wel, er rijden meer en meer elektrische wagens op de weg. Dat betekent ook dat er meer laadinfrastructuur nodig is. Om de dichtheid van het laadnetwerk te doen stijgen kan je momenteel als particulier of bedrijf genieten van mooie belastingvoordelen. De voordelen worden echter jaar na jaar afgebouwd. Op deze manier wil onze overheid snel werk maken van de vergroening van onze wagens. 

Voor bedrijven

Tot 31 augustus 2024 geniet je als btw-plichtige van 150% fiscale aftrek voor afschrijvingen met betrekking tot investeringen in operationele en (semi-)publiek toegankelijke laadstations.
Genieten je medewerkers van een laadpaal thuis? Dan is de aankoop 100% fiscaal aftrekbaar.
Daarnaast is ook de elektriciteit die je gebruikt om wagens te laden 100% aftrekbaar.
Om recht te hebben op deze gunstige fiscale maatregelen moet je laadpaal (semi-)publiek toegankelijk zijn voor buurtbewoners of derden (bijvoorbeeld: bezoekers of klanten). Buurtbewoners of derden betalen in dat geval voor het opladen van hun wagen aan het tarief dat jij bepaalt. 

Dit doe je aan de hand van een eMSP, ook hier begeleiden we je in. 

Wacht… MS-wat???? Een E-Mobility Service Provider (eMSP) zorgt ervoor dat je laadpaal vindbaar is voor anderen en ze hieraan kunnen laden. Wij helpen je graag bij het openbaar stellen van je laadpalen op je parking.

Voor particulieren

Indien je als particulier een laadpaal laat installeren door een erkend installateur zoals wij, geniet je van een belastingvermindering van 30% tot 31 december 2023, en 15% vanaf 1 januari 2024 tot en met 31 augustus 2024, onder deze voorwaarden: 

  • Voor uitgaven gelinkt aan de aankoop, installatie en keuring van een nieuwe laadpaal
  • Geconnecteerd laadstation: laadtijd en -vermogen moeten kunnen worden aangestuurd
  • Maximaal 1750 euro per laadpaal of 8000 euro als het een bidirectionele laadpaal betreft, per belastingsplichtige.
  • Installatie moet op het adres van de belastingplichtige gebeuren 


WHATTZ Laadpalen installeert alleen maar laadpunten die aan deze voorwaarden voldoen.

Om recht te hebben op de belastingvermindering als particulier dient de laadpaal voorzien te worden van groene stroom (via een groene stroom contract en/of door hernieuwbare energie die ter plaatse wordt geproduceerd (bijvoorbeeld zonnepanelen)). 

Heb je een woning van minstens 10 jaar oud? Dan geniet je ook van 6% BTW i.p.v. 21%.

Zo, de voordelen van elektrisch rijden hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen, je bent weer wat EV-terminologie rijker en de fiscale voordelen van een laadpunt thuis of op het werk ken je nu ook. 

Wil jij je oprit, garage of parking uitrusten met een slimme laadpaal?  Contacteer ons dan zeker!
We gaan graag samen met jou opzoek naar de juiste laadpaal voor jou! Installatie door ons eigen team kan bij ons al gebeuren binnen de drie weken!