Thuis laden nog steeds goedkoper

Er zijn verschillende manieren om je elektrische auto opgeladen te krijgen. Denk aan snelladen langs autosnelwegen, openbaar laden in de stad of thuis op je oprit. Bij elke manier zal je een ander tarief aangerekend worden. Lees daarom zeker even onze 5 tips om geld te besparen.


Vrouw die haar auto thuis gaat opladen met haar Smappee EV Wall laadpaal. Ze gebruikt haar laadpas om zich te identificiëren.


1. Thuis laden

Een laadpaal thuis blijft de goedkoopste optie om je elektrische wagen van de nodige stroom te voorzien. Uiteraard zit je hier met een aankoop- en installatieprijs. Maar het zal je goedkoper uitkomen dan wanneer je continu openbaar zou moeten laden of snelladen. Een laadpaal bij je thuis is al makkelijk 3 keer goedkoper dan laden aan snelladers. Uiteraard veranderen de prijzen door de schommelende energietarieven. Maar ook de efficiëntie van je wagen heeft een invloed op de prijs. Ga er vanuit dat de kostprijs om je wagen aan een laadstation thuis te laden zich situeert tussen de 5 en 6 euro per 100km, bij snelladen ben je makkelijk 15 euro en meer per 100 km kwijt. Rij je met een elektrische bedrijfsauto, dan installeert je werkgever misschien ook wel een laadpaal thuis. In dit geval kan je het energieverbruik doorrekenen aan je werkgever via split billing.

2. Piekmomenten vermijden

Nu het capaciteitstarief in voege is, is het verstandig om je elektriciteitsverbruik te spreiden. Start je laadsessie bijvoorbeeld na het koken of ’s nachts als je slaapt. Een slimme laadpaal kan hierbij helpen.

3. Abonnement

Ga je toch geregeld publiek laden, dan kies je best voor een laadpas met abbonement. Je betaalt een maandelijkse abonnementskost maar de tarieven per kWh zijn goedkoper. Kijken en vergelijken welk abonnement het best bij jou past is dus zeker aangeraden.

4. Slim laden

Installeer je een laadpaal thuis, kies dan voor slimme laadinfrastructuur. Zo zal het toestel rekening kunnen houden met verschillende tarieven, weersvoorspellingen wanneer er meer zonne-energie beschikbaar is en het tijdstip waarop je wagen weer vol moet zijn. Een standaard laadpaal zal meteen starten met laden om zo snel mogelijk weer een volle batterij te hebben.

Is je laadstation voorzien van Dynamic Load Balancing dan zal de laadpaal rekening houden met het algemeen verbruik in huis. Wanneer je in huis veel elektriciteit verbruikt, zal de laadsnelheid via de slimme laadpaal naar beneden gaan. Wanneer er meer vermogen is, zal de auto verder opladen aan de oorspronkelijke laadsnelheid. Op deze manier worden er geen pieken getrokken in je energieverbruik. Een slimme laadpaal bezorgt je niet alleen een besparing op je energiefactuur, het brengt ook fiscale voordelen met zich mee. Als je de laadpaal nu installeert, dan heb je recht op een belastingvermindering van 30% in 2023. Bedrijven kunnen genieten van een fiscale aftrek 150%.

Meer weten over dit topic? Lees dan ook onze andere artikelen over slim laden & fiscale aftrekbaarheid van laadpalen.

5. Gratis laden via zonne-energie

Waarom betalen als het gratis kan? Dankzij een slimme laadpaal kan je vaak ook laden met de overschot van je zonne-energie. Het laadproces zal in tijd toenemen, maar wat maakt dat uit als het gratis is?

Soms kun je ook gratis laden bij winkels, hotels of cultuurcentra. Bij Ikea bijvoorbeeld kan je tijdens het winkelen je accu bijladen. Ook Delhaize en Lidl spelen hierop in. Als je een elektrische bedrijfswagen hebt dan is de kans reëel dat je op het werk gratis kan laden.

Bij WHATTZ Laadpalen staan we steeds klaar om je met de nodige tips verder te helpen. Kom je hier graag meer over te weten? Neem dan vandaag nog contact met ons via ons contactformulier, we nemen graag de tijd om je verder te helpen.