Een duurzame toekomst begint bij slimme laadpalen

Nu we met z’n allen de weg naar elektrische mobiliteit beginnen te vinden dringt de noodzaak om efficiënter om te springen met energie zich ook meer en meer aan. De oplossing hiervoor is er al deels, slimme laadpalen zijn de toekomst! Maar wat zijn nu precies slimme laadpalen? Dat kom je te weten in dit artikel!

Afbeelding van Easee app


Een slimme laadpaal is een laadpaal met geavanceerde software die in staat is verbinding te maken met internet. Door het capaciteitstarief is zo’n slimme laadpaal steeds meer een rendabele investering. Je kan bijvoorbeeld vragen aan je laadpaal om uitsluitend of voornamelijk zelfopgewekte stroom van je zonnepanelen te gebruiken of uitsluitend op te laden tijdens daluren. 

Wanneer je een laadpaal thuis of op je bedrijf wil installeren dan zal je al snel merken dat er heel wat merken en modellen te vinden zijn. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een eenvoudige en goedkopere laadpaal, maar je kan er ook voor kiezen om een slimme laadpaal aan te schaffen. Enkele functies van een slimme laadpaal op een rij:

  • Een app: Bij een slimme laadpaal hoort natuurlijk een app. Liefst zelfs een gebruiksvriendelijke app. Hiermee kun je eenvoudig laadsessies starten, onderbreken of stoppen. Je stelt er laadschema’s mee in, krijgt inzicht in laadsessies en verbruik. Zo weet je ook precies hoeveel je laadbeurt zal gekost hebben en wanneer je wagen volgeladen is.

  • Load balancing: Dankzij deze functie zijn gesprongen zekeringen verleden tijd. De slimme laadpaal zal rekening houden met je energieverbuik in huis en de laadsnelheid hierop afstemmen. Ben je bijvoorbeeld aan het koken en heb je ook net een wasmachine ingestoken? Een slimme laadpaal zal de laadsnelheid tijdelijk verlagen of zelfs stoppen. Wanneer er weer meer energie beschikbaar is, zal hij weer al het vermogen naar je auto sturen.

  • Laadmodus: Afhankelijk van welke slimme laadpaal kan je ook kiezen uit meerdere oplaadopties. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen om je auto aan vol vermogen op te laden als je weinig tijd hebt of net langzamer wanneer je niet meteen de deur uit moet. Dan kun je bijvoorbeeld uitsluitend via zelf opgewekte zonne-energie of een mix met netstroom opladen. Het duurt dan wat langer, je bespaart er aanzienlijk mee!

  • Solar charge: Tegenwoordig kun je iedere slimme laadpaal ook koppelen aan je zonnepanelen. De slimme laadpaal gebruikt in dat geval de overschot aan opgewekte stroom om je elektrische auto op te laden. Zo verbruik je minder stroom van het net en bespaar je rechtstreeks op je energiefactuur.

  • Extra’s; Er zijn tal van opties beschikbaar bij verschillende merken. Zo zijn er zelfs laadpalen met touchscreen of die je dankzij gezichtsherkenning kan ontgrendelen. 

Enkel slimme laadpalen bij WHATTZ

Wist je dat wij uitsluitend slimme laadpalen installeren, waaronder deze van Smappee, Easee, Wallbox & Myenergie? Bij WHATTZ Laadpalen geloven we erin dat we enkel kans maken op een duurzamere toekomst door slimme technologie. Het is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van onze klanten. Zo zal niet alleen je energiefactuur een pak lager liggen, maar zal je ook recht hebben op belastingvoordelen. Dankzij slimme laadinfrastructuur aan te bieden bieden wij jou een duurzamere toekomst. 

Welke voordelen heeft zo’n slimme laadpaal eigenlijk?

  • Goedkopere energiefactuur: Dankzij gebruik te maken van een slimme laadpaal ga je efficiënter om met energie. Dankzij het opladen via opgewekte stroom van je zonnepanelen zal je jouw factuur aanzienlijk zien dalen. Heb je te weinig productie? Dan kun je jouw slimme laadpaal de opdracht geven om pas op te laden tijdens daluren of op momenten waarop stroom goedkoper is.

  • Gebruiksvriendelijker: Dankzij een app op je smartphone kun je eenvoudig laadsessies programmeren. Je hoeft enkel te kiezen op welk tijdstip je auto opgeladen moet zijn en je laadmodus. Jouw laadpaal doet de rest.

  • Veiliger: Dankzij load balancing is je stroomverbruik steeds in evenwicht. Geen overbelasting dus van je elektriciteitsinstallatie. 

  • Inzicht: Je krijgt eenvoudig inzichten over de hoeveelheid energie je hebt opgewekt en verbruikt dankzij de app van je slimme laadpaal. Sommige merken gaan zelfs nog verder waarbij je het volledige gezinsverbruik in kaart kan gaan brengen van elektriciteit, gas en water. 

  • Milieuvriendelijker: Hoe meer je jouw auto via groene energie kan opladen, hoe minder energie je van het elektriciteitsnet moet nemen. Zo draag je opnieuw een steentje bij aan een groenere toekomst.

Welke slimme laadpaal kies ik het best? 

Dat is natuurlijk afhankelijk van je persoonlijke laadbehoeften en budget. Vraag je gratis advies aan, wij gaan graag samen met jou op zoek naar de beste laadoplossing voor jou!