top of page
  • WHATTZ Laadpalen

Stijgende prijzen aan de openbare laadpaal

Stijgende elektriciteitsprijzen en elektrisch rijden, hoe gaan we hiermee om?


We kunnen er niet omheen, indien we de CO²-uitstoot willen verlagen zullen we met z'n allen elektrisch moeten gaan rijden. Maar hoe gaan we hiermee om nu de energieprijzen blijven stijgen? Of is het alsnog mogelijk om goedkoop jouw wagen op te laden?


Het is niet geheel onmogelijk dat de oude prijzen voor elektriciteit niet meer zullen terugkeren.

Daarom is het des te belangrijker om op zoek te gaan naar een duurzame oplossing. Willen we de CO²-uitstoot drastisch doen dalen, dan zullen we ons op een andere manier moeten gaan verplaatsen. Een belangrijke stap hierin is om onze uitstoot van onze wagens tot nul te herleiden door elektrisch te gaan rijden. Maar is het opladen van zo'n EV nog wel betaalbaar?Opladen aan een openbare laadpaal doe je best zo weinig mogelijk, dit kan snel oplopen. Je betaalt namelijk een starttarief en de gebruikte stroom, die ook duurder is dan thuis. Nu die laatste zo hard en snel stijgt zal je verstelt staan als je de afrekening krijgt wanneer je enkel publiek gaat laden. Je kan in eerste plaats er voor kiezen om jouw wagen uitsluitend op kantoor op te laden, zo tikt de energiefactuur van je baas aan maar blijft die van jou onaangeroerd. Al zal dit niet altijd en voor iedereen mogelijk zijn. De goedkoopste optie om jouw EV opgeladen te krijgen is thuis laden.


Jouw wagen 's avonds inpluggen en de ochtend erop samen met je auto de dag starten met een volle batterij, dat is hoe we elektrisch rijden. Dit dikt natuurlijk wel je energiefactuur aan. Al kan je al een aanzienlijk deel besparen door de installatie van zonnepanelen.


Een aantal laadpaalfabrikanten hebben hun toestel zo ontwikkeld dat ze rechtstreeks stroom nemen via zonnepanelen indien er overschot is. Bij sommige slimme modellen is het zelfs mogelijk uitsluitend te laden via groene stroom die is opgewekt door jouw zonnepanelen. Even wat minder productie? Dan zal de slimme lader het laadproces even verminderen of tijdelijk stoppen. 100% Groen en goedkoop laden dus!Moet je dan toch een keer een tussenstop maken aan een openbare laadpaal, dan let je best even op welke laadpas je gebruikt. Zo kan het zijn dat er verschillende tarieven zijn aan dezelfde laadpaal of is er 200 meter verder een goedkoper openbaar laadpunt.


Ga je toch vaker publiekelijk laden dan overloop je best ook even de mogelijkheden van je laadpas. Zo kan het soms voordeliger zijn om een laadpas te nemen met abbonementskosten, in vele gevallen betaal je dan geen starttarief meer.


Kijken en vergelijken dus! Al blijft de conclusie wel dat thuis je wagen laden het voordeligste blijft.


Neem contact met ons op voor meer advies over duurzame en groene laadoplossingen voor bij jouw thuis of op het werk. Stuur vrijblijvend een mailtje naar hello@whattz.be of bel ons op het nummer +32 56 19 30 94
20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page